Animator lutk igra v predstavah lutkovnega gledališča ali samostojnih skupin. Igra lahko glavno vlogo, stransko ali pa kot statist.

animator lutk
Delovni postopki

Pri delu ga vodijo umetniški vodja gledališča, režiser in dramaturg predstave. Igra animacijsko vlogo, kar pomeni, da lutkar sam govori in »oživlja« svojo lutko.

Najprej imajo animatorji lutk vajo, kjer režiser in dramaturg pojasnita kakšno igro sta si zamislila in opišeta posamezne značaje dramskih oseb. Likovnik predloži skice lutk, da si igralec lahko predstavlja pravo sliko o predstavi, ki jo bo odigral.

Za tem imajo vaje na odru, kjer se igralci razporedijo v prostoru in se določijo posamezne vloge.

Pri predstavah sodelujejo tudi koreograf, če so v predstavi plesne točke, za pevske točke korepetitorja in lektorja, da oblikuje govorno besedilo.

Animator lutk je igralec in besedila se mora naučiti na pamet, poleg tega mora slediti režiserjevim navodilom. Na vaje hodi pripravljen, to pomeni, da je točen in da se besedila nauči v točno določenem roku.

Delovni pripomočki

Animatorju lutk lutkovno gledališče dodeli garderobo, garderoberja, maskerja, če je potrebno, ustrezen kostum, lutko, opremljen odrski prostor in kakovostno lutko. Zagotovljena mora biti ustrezna osvetljava in tonska tehnika ter scenske manipulante, da oder ustrezno pripravijo na predstavo.

Na kaj mora biti pozoren?

Animator lutk odigra vlogo v predstavi, to je avtorska storitev.

Mora biti strpen do soigralcev, imeti občutek za delo v skupini, prilagodljiv glede na zahteve režiserja in razmere, natančen in iznajdljiv.

Pod njegovo delo spadajo tudi predpriprave na vaje in predstave, ki jih animator pripravi doma.

Možnost poškodb pri delu so precejšnje. Zaradi vlage, prahu, mikrobov in telesnih naporov, akrobatskih nalog in animacijskih položajev, težkih lutk in glasovnih naporov, so možne poškodbe hrbtenice, ramenskih sklepov, izguba glasu ali ohromelost zapestja. Zato mora biti animator lutk zdrava oseba, z močnim glasom in dobre psihofizične kondicije.

Delovno področje in razmere dela

Animator lutk dela predvsem v lutkovnih gledališčih in prizoriščih, kjer potekajo lutkovne predstave (šole, vrtci, razne prireditve…).

Delovni čas je gibljiv in nestalen. Vaje ali predstave potekajo takrat, ko je oder prost, zato se mora ves čas prilagajati različnim urnikom in delovnim razporeditvam.

Predstave večinoma potekajo popoldan ali dopoldan, tudi ob sobotah in nedeljah. Največ lutkovnih predstav se izvede v mesecu decembru, v predbožičnem času.