Pri iskanju zaposlitve in sestavi življenjepisa je povsem normalno in zaželeno, da se želimo predstaviti v najboljši možni luči. Toda to ne pomeni, da je zato sprejemljivo izpustiti vse tiste osebne informacije, za katere menimo, da niso najprivlačnejše. Usposobljeno oko strokovnjaka bo hitro ugotovilo, katere informacije ste namenoma izpustili. Tudi, če vas zaradi tega ne bodo izločili iz izbirnega postopka, vam bodo najverjetneje ta vprašanja postavili že na prvem zaposlitvenem razgovoru.

cv zivljenjepis

Zato dobro premislite, preden potencialnemu delodajalcu pošljete življenjepis brez nekaterih ključnih podatkov. V nadaljevanju preberite, katerih informacij ni zaželeno izpustiti iz svojega življenjepisa in kakšno sporočilo dajete delodajalcem, če jih namenoma zamolčite.

Datum rojstva

Ne glede na to, ali menite, da ste za določeno delovno mesto premladi ali prestari, je datum rojstva podatek, ki bi moral biti del vsakega življenjepisa. Z opustitvijo rojstnega datuma si lahko potencialni delodajalec o vas kmalu ustvari določen vtis, na primer:

 1.  Pri svojem delu je površen in neprofesionalen, kar dokazuje s tem, da ni navedel svojega datuma rojstva.
 2. Ni se pozanimal, katere podatke naj vsebuje življenjepis. Ni pripravljen pridobivati novih znanj.
 3. Ni se potrudil, da bi kakovostno napisal življenjepis, ker ni resno zainteresiran za to delovno mesto.
 4. Ta oseba ne upošteva splošno sprejetih norm.

Zakonski stan

Glede vprašanja o zakonskem stanu je bilo že veliko polemik. Čeprav spraševanje in poizvedovanje delodajalca o osebnih podatkih kandidata, kot je zakonski stan zakon prepoveduje, to kljub temu ni tako redko. Če se želite zaposliti pri delodajalcu, ki mu vaš zakonski stan ne bo predstavljal težav, ni potrebe, da bi to informacijo izpustili. Če se kljub temu odločite, da tega podatka ne vključite, si lahko delodajalec o vas ustvari naslednjo sliko:

 1. Zakonski stan mu iz neznanega razloga predstavlja problem in morda bo to vplivalo na njegovo delo.
 2. Trenutno je v fazi načrtovanja družine in želi to prikriti.
 3. Predvideva, da bo zaradi otroka pogosto odsoten z delovnega mesta, zato ne želi navesti svojega zakonskega stana.
 4. Ta oseba ne želi razkriti preveč o sebi, ker ni zaupljiva.

Delovne izkušnje

Obstaja veliko razlogov, zaradi katerih se nekateri odločijo, da ne navedejo podatkov o posameznih delovnih mestih: delali so na črno, na nekem delovnem mestu niso imeli dobrih odnosov, ob odhodu z določenega delovnega mesta se niso najlepše razšli ipd. Kljub temu izpustitev določenih delovnih izkušenj ni najboljša odločitev, saj si lahko delodajalci te ‘luknje’ tolmačijo na različne načine.

  1. Pri pisanju življenjepisa je površen, saj je pozabil navesti vse podatke. Morda je vedno tako površen.
  2. Ta kandidat ima določene težave, če je bil toliko časa brez dela.
  3. Želi prikriti delo v podjetju, kjer so mu dali odpoved zaradi lastne krivde.
  4. Morda je opravljal delo, katerega se sramuje.