Predno se odločite za to idejo, si morate najprej sami pri sebi razčistiti, kaj dejansko lahko prinese in odnese delo skupaj s partnerjem ali zakoncem. Ne glede na to, ali razmišljate o sodelovanju ali pa želite vedeti, kako je to sploh mogoče, si preberite nekaj opornih točk.

V tujini ni nič nenavadnega, če so ljubezenska razmerja med zaposlenimi prepovedana. Ponavadi si mora eden od partnerjev poiskati drugo službo ali pa zaprositi za premestitev na drugo delovno mesto oz. lokacijo.

V poslovnem svetu velja rek, da ni dobro mešati čustev in poslov. To naj bi veljalo predvsem za velika podjetja. Pri podjetništvu pa si lahko to razlagamo drugače. Kvalitetno življenjsko partnerstvo je lahko temelj za poslovno življenje.

partner

Predno vstopite v poslovni svet s partnerjem je potrebno narediti nekaj večjih razmislekov. Pogovorite se o tem, kaj se bo zgodilo z vašim osebnim življenjem, vašim skupnim delovnim življenjem ter o vaših odnosih. Eden izmed večjih vprašanj je tudi: „ Ali bi se naveličali, da bi ves čas preživeli s partnerjem?“

Nekaj razlogov, ki kažejo dobre in slabe strani skupnega poslovanja

Prepletanje osebnega in delovnega življenja

Ko boste delali s svojim partnerjem, ne gre toliko za uravnoteženje vašega poklicnega in osebnega življenja, ampak za ohranjanje zdrave mešanice obeh. Delati skupaj in hkrati tudi živeti, pomeni, da ne morete popolnoma ločiti družinsko življenje od poslovnega. Čeprav se sliši še tako mogoče, je to med dvema, ki ju vežejo čustva, skoraj nemogoče.

Že med kratkim odmorom vam lahko misli uhajajo k družini in, da se malo razbremenite, lahko poklepetate s partnerjem, kaj se je zjutraj dogajalo doma. Predvsem gre za to, da veste, kdaj in kje povežete vse te stvari. Ko ste dovolj dolgo s partnerjem zgleda to predvsem naravno, ker ga poznate tudi po drugi strani, ne samo poslovno.

Pari, ki delajo skupaj, pogosto čutijo večjo povezanost med seboj. Lahko si delijo podrobnosti o svojem delovnem življenju na bolj intimen in razumljiv način.

Različne vloge v podjetju

Pari si razdelijo funkcije v podjetju. Delujejo še vedno enotno, a vendar kot dopolnjujoči tim. Vsak ima določena znanja in prevzame vlogo tam kjer lahko znanja uporabi. A hkrati oba vesta, da delujeta kot eno in za dobro podjetja. Potrebno se je dogovarjati, kako se organizirati in izpeljati določen projekt.

Partnerja družijo podobni interesi, tako zasebno kot poslovno, zato si delita skupne vrednote in stremita k istem cilju. Tukaj gre predvsem za veliko zaupanja, ki ga čutita drug do drugega. Še vedno pa velja, da lahko dobite pri partnerju vso strokovno podporo pri določeni situaciji.

Hitreje rešujete konflikte ali pa jih pravočasno preprečite

Človek ni popoln. Vsi pari delamo napake. Trudimo se, da jih je čim manj a vendar se temu ne moremo izogniti. Iz tega izhajajo konflikti. Ampak, dokler veste, kako se spopasti s tem, je obvladljivo. Ne glede na to, kakšna je narava nesoglasja, se potrudimo, da stvari čimprej razrešimo. Če že pride do konflikta, si dajte možnost razmisleka, da vsak pri sebi razčisti stvari, za katere se ne strinja glede določene situacije. Ta časovnica nam omogoča, da izrazimo svoja čustva a kljub temu nas zavezuje odgovornost in razumsko odločanje, kako boste hitro prišli do skupnega cilja. Tukaj gre predvsem za spoštovanje drug do drugega. Dobra parterska zveza je tudi dobra podlaga za delo v podjetju, a hkrati je tudi največja slabost partnerjev, ki so hkrati tudi čustveno povezani. Zato je potrebno konflikte reševati sproti, tako zasebno kot poslovno.

Večja produktivnost in posledično finančna varnost

Delo v istem podjetju bo verjetno povečalo produktivnost na delovnem mestu saj predstavlja delo povezovalno vez med partnerjema, kajti cilj je jasen in oba se zavedata kaj in kako morata storiti, da bosta oba zadovoljna. Končni cilj pa je sreča, za katero se oba potrudita.

Posledično pa oba skrbita za finance saj je račun praktično eden in je ta skupni.

Preživeti več časa skupaj

Veliko ljudi govori o tem, da se s partnerjem skoraj ne vidita, saj jih službene obveznosti preveč omejujejo, kar potem trpi njihov prosti čas. Velika prednost, ko partnerja delata skupaj je tudi ta, da preživita skupaj veliko več časa kot bi ga v primeru, če bi delala vsak v svojem podjetju.

Potrebno je samo ločevati med poslovnim in zasebnimi zadevami, kar pa vedno ne uspe, saj se je težko čisto odklopiti in pozabiti na problem. Treba pa je postaviti jasno mejo, da se stvari, ki se dogajajo doma, ne prenašajo v službo, saj so to bolj intimne narave. Pri tem pa lahko oba poskrbita za bolj kakovostno družinsko življenje.

Pri delu v istem podjetju je veliko prednosti in tudi slabosti. Vendar, če gre za „domače podjetje“ za katerega sta odgovorna oba partnerja, je potrebno veliko truda, strpnosti in motivacije, da to poslovanje tudi uspešno vodita. Partnerja morata negovati svojo ljubezensko zvezo z iskrenostjo, zaupanjem ter si deliti vrednote, stališča in življenjske cilje. To pa je pogoj za vse prednosti, ki jih partnerstvo v poslovnem svetu prinese.

Če imate občutek, da ste preveč časa skupaj s partnerjem, potem si najdite doma svoj prostor, kjer boste lahko nekaj časa preživeli sami s seboj, se ukvarjali s svojimi hobiji in se sprostili. Pri tem pa naj bo prisotna podpora partnerja. S tem, da to z razumevanjem vrnete tudi svojemu partnerju, ko ta čas potrebuje zase.