Da bi bili na delovnem mestu produktivnejši, še je potrebno odreči slabih navad:

1. Konstantno preverjanje e-pošte ter objav na družabnih omrežjih

Navada, ki vam poleg dragocenega časa, dokazano zmanjšuje tudi sposobnost pomnjenja, zbranost in produktivnost ter povečuje anksioznost.

In kako si lahko pomagamo sami? Določite si del dneva, ki ga boste posvetili preverjanju e-pošte in novostim na družabnih omrežjih, v preostalem času pa se posvetite svojim delovnim nalogam.

telephone 586266 640

2. Redni tedenski sestanki

Sestanki naj bodo takrat, ko so smiselni zaradi nemotenega opravljanja dela. Slabost rednih sestankov je, da mora celoten kolektiv prekiniti proces dela, četudi je lahko nekdo ravno takrat najproduktivnejši..

3. Nadure

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno opravljajo nadure zmanjšano produktivnost, večja pa je tudi verjetnost, da se pojavi sindrom izgorelosti.

Rešitev je, da se bolje organizira delovni proces znotraj osem urnega delovnika.

4. Napačen vrstni red opravljanja delovnih nalog

Veliko ljudi se prvo loti lažjih nalog in si zahtevna/nadležna opravila pušča za kasneje. Veliko bolje je, da začnemo z zahtevnimi opravili, saj bomo enostavne stvari lahko uredili, tudi ko bomo utrujeni in nam bo padla produktivnost.

5. Kava za zajtrk

Začetek dneva z jutranjo kavo na prazen želodec. S tem preskočite najpomembnejši obrok, kar vpliva tako na vašo produktivnost kot razpoloženje skozi celoten dan.

Rešitev je preprosta, začnite zajtrkovati.

6. Premalo spanja

Nenaspanost povzroča nižjo zbranost, poveča verjetnost delovnih napak in nesreč, verjetnost glavobola,.. Zaradi stresnega vpliva na telo pa vpliva tudi na povečanje telesne teže.

7. Malica kar za pisalno mizo

Odmor za malico naj bo odmor! Poleg tega, da se boste lahko posvetili hrani, je prav, da med malico izklopite vaše možgane, da se boste lahko spočiti vrnili k delu.

8. Neprekinjeno delo brez kratkih premorov

Konstantno delo brez odmora ni zagotovilo za produktivnost. Idealno bi bilo, da si vzamete kratek odmor vsakih 45 minut. Dovolj je že, da se vstanete, malo pretegnete in globoko vdihnete.

9. Multitasking

Več stvari hkrati ne moremo opravljati, lahko le poskušamo skakati iz enega opravila na drugega.

Produktivnost je veliko večja, če se lotimo opravkov po vrsti, enega za drugim. Multitasking nam zmanjšuje zbranost in povečuje verjetnost napak.