Če želite na svojem novem delovnem mestu pustiti dober vtis ali pa si začetek v novi službi le nekoliko olajšati, se morate ustrezno pripraviti.

Ko začnemo z delom v novi službi, vsakega izmed nas obhajajo določena čustva. Nekateri so tako vsi vzradoščeni in polni energije, druge pa, čeprav se nove službe zelo veselijo, obhaja nekakšen nemir. Bodisi zato, ker se podajajo novim izzivom naproti, bodisi zato, ker gre za njihovo prvo zaposlitev, ker bodo začeli delati z novimi sodelavci ali pa ker ne vedo, kaj natanko pričakovati. Da bi bili na novem delovnu mestu čim hitreje uspešni in produktivni, sledi devet nasvetov, ki vam bodo pri tem v pomoč.

1. Začnite, že preden začnete

Čeprav še niste uradno začeli z delom novi službi, lahko poskrbite za to, da bo prvi delovni dan potekal čim bolj gladko. Kontaktirajte vašega nadrejenega in se pozanimajte, če ima kakšne nasvete, kako se se ustrezno pripravitit. Vprašajte po gradivu o podjetju in njegovih produktih, npr letna poročila, reklamni letaki, itd. Če obstajajo obrazci, ki jih lahko izpolnite že pred prvim delovnim dnem, storite tudi to, da boste imeli prvi dan čim manj dodatnih obveznosti. Kar pa je najpomembneje, pozanimajte se, kje se morate prvi dan zglasiti in pa seveda kdaj.

2. Poskrbite za logistiko

Če se morate najprej zglasiti v kadrovski službi, boste verjetno že takrat oddali vso potrebno dokumetacijo in podpisali papirje, tam pa bodo poskrbeli tudi za vse, da boste lahko začeli z delom. Če pa se morate najprej zglasiti pri vašem nadrejenemu, boste morali sami poskrbeti za logistiko. Zato je potrebno, da se pozanimate, kaj vse morate opraviti, preden lahko uradno začnete z delom. (katera potrdila potrebujete, katere obrazce morate izpolniti, kje vam bodo nastavili službeno e-pošto, etc)

3. Spoznajte podjetje

Najprej se pozanimajte se, kje se nahajo prostori, ki jih boste uporabljajli vsak dan ali pa vsaj zelo pogosto. Torej, kje se stranišča, kje lahko najdete vodo, kupite kavo, kje dobite pisarniški material, kje se nahaja sejna soba in kje si lahko vzamete nekaj minut zase. Če ne poznate soseske, v kateri se podjetje nahaja, pa se pozanimajte tudi, kje si lahko privoščite obrok za malico.
Nato svojega nadrejenega ali novega sodelavca prosite, da vam razkaže ostalo podjetje. Tako boste vedeli, kje se nahajajo glavni oddelki, oddelki, s katerimi boste sodelovali, ter podporni oddelki, kot so IT, računovodstvo in kadrovska služba.Tako boste, ko jih boste potrebovali, tja šli samostojno in vam ne bo potrebno spraševati za napotke.

nasveti zaposlitev

4. Upoštevajte navodila nadrejenega

Ne glede na to, kakšni so vaši osebni načrti za prvi dan službe, vedno sledite navodilom nadrejenega. Ta mogoče načrtuje, da boste prvi dan porabili za izpolnitev vse potrebne dokumentacije in za seznanitev z novim delovnim okoljem in vam ne bo dodelil nobenega dela. Vedno se sicer sami ponudite, da začnete takoj, vendar ne bodite preveč vsiljivi, saj nadrejenega še ne poznate dovolj dobro, da bi vedeli, kako se bo odzval. Pokažite le pravo mero navdušenja.

5. Ugotovite, katerega načina komunikacije se poslužuje vaš nadrejeni

Ena izmed prvih stvari, ki jo morate vedeti, ko začnete z delom v novi službi, je, kakšenega načina komunikacije se poslužuje vaš nadrejeni. Nekaterim je namreč bolj všeč osebna komunikacija, drugi raje vidijo, da komunikacija poteka preko telefona, spet drugi uporabljajo e-pošto ali kak drug način.

6. Redno poročajte nadrejenemu

Dokler vaš nadrejeni ne določi, kako pogosto mu morate poročati oziroma če nimate že vnaprej dogovorjenih rednih sestankov, se sami oglasite pri njemu, ko zaključite z delom, ki vam je bilo dodeljeno. Tako boste takoj dobili povratne informac