Vse se vedno vrti okoli vprašanj, ki vam jih zastavi delodajalec na zaposlitvenem razgovoru. Zato se je vredno dobro pripraviti. Obstaja kup odgovorov, kup nasvetov, kako se znajti v neprijetnih situacijah in kako odgovoriti na nepredvidljiva vprašanja.

sprejteje-dela

Tudi če ste z zaposlitvenim razgovorom dobro opravili, še vedno trepetate, če boste službo dobili prav vi. Zato ste kot iskalec zaposlitve izredno prilagodljivi in ste pripravljeni marsikaj potrpeti, čeprav v resnici niste takšni. Prav zato, ker ste v podrejenem položaju in ker imate strahospoštovanje do potencialnega delodajalca, si sami ne upate postavljati vprašanj oz. postavljati pogojev. Tudi, ko/če vas na koncu razgovora povprašajo po vašem mnenju ali po vaših vprašanjih, verjetno odgovorite na prijazen in nevsiljiv način. Želja po zaposlitvi je zelo močna in zadnja stvar, ki vam pade na pamet je, da boste delodajalcu postavljali kup neprijetnih vprašanj.

Vendar bi se morali zavedati, da je precej izredno pomembnih stvari, katere bi morali razčistiti že na začetku. Morda lahko pridete do odgovorov tudi na drugačen način, brez neposrednega zasliševanja delodajalca. Vi preprosto morate poznati vse parametre in naloge, ki jih bodoče delo zajema. Ne smete si dopustiti, da boste prevzeli položaj in šele naknadno izvedeli, kaj pričakujejo od vas. Boste kasneje pripravljeni zapustiti svoje delo, če bodo delovni pogoji ali pa morda plača nesprejemljivi? Vsekakor je pomembno, da imate pred prvim delovnim dnem odgovore na teh 9 kritičnih dejstev:

1. Čas dela
Kakšen je delovni čas? So ure večkrat presežene? So sobote delovne? So prazniki prosti?

2. Fleksibilnost

Kako fleksibilen je delovni čas? Lahko delam doma? Se lahko s sodelavcem sam dogovorim za menjavo?

3. Normalen delovnik

Kako poteka normalen delovni dan? Kaj vključuje? Imam odmor za malico? Lahko zapustim delovno mesto?

4. Dosegljivost

Moram biti dosegljiv tudi izven delovnega časa? Ali se moram javljati na vsak klic, tudi čez vikend ali na dopustu? Bom tudi v nedeljo odgovarjal na službeno elektronsko pošto?

5. Bolniška / dopust

Ali lahko koristim dopust kadarkoli? Ga moram koristiti v enem sklopu? Se mi star dopust briše ali prenaša? Si sploh upam biti bolan? Kakšno je plačilo med odsotnostjo?

6. Komunikacija

Kakšen način komunikacije vam je ljubši; e- pošta, telefonski pogovori ali osebno dogovarjanje? Kako hitro odzivnost pričakujete?

7. Plačilo

Kakšna bo moja plača? Bom plačan po urah, po učinku ali po projektu? So nadure plačane ali jih lahko koristim? Bom imel plačane vse prispevke?

8. Napredovanje

Lahko napredujem? Sploh imam to možnost? Se lahko potegujem za prehod v višji plačilni razred ali boljši naziv?

9. Potovanja

Se veliko potuje? Se bom moral udeležiti konferenc ali izobraževanj? Jih plača podjetje ali so samoplačniške?

Verjetno ne boste morali vprašati vseh vprašanj med razgovorom (niti vam ne priporočamo), zato se pozanimajte po drugačni poti. Vprašajte bodoče sodelavce, pobrskajte po spletu, pošljite elektronsko pošto s kakšnim od zgoraj naštetih vprašanj. Zavedati se morate, da služba od človeka terja veliko časa in vpliva na njegovo počutje, zato je za vas bolje, da vanjo vstopate s čistimi računi.