Če vam že nekaj let ni bilo potrebno iskati nove službe, boste verjetno presenečeni, kako iskanje poteka danes. Za sklenitev novega delovnega razmerja namreč ni več dovolj, da samo razpošiljate prošnje in se udeležujete razgovorov.

6 nasvetov

Sodoben način iskanja službe od nas zahteva, da se, če hočemo izstopati v očeh delodajalca, seznanimo s sodobnimi postopki iskanja službe. To pomeni, da moramo izpopolniti naše sposobnosti iskanja, oglaševanja, pisanja ter osebne komunikacije. Predstavljamo vam 6 korakov, ki vam bodo olajšali iskanje nove zaposlitve.

Ustvarite si pozitivno spletno identiteto

Dejstvo je, da živimo v digitalni dobi, zato obstaja zelo velika možnost, da vas bo bodoči delodajalec poiskal na spletu, še preden vas bo povabil na razgovor. Poskrbite za to, kakšne spletne podatke o vas bo delodajalec našel.

Najprej sami preverite svojo spletno identiteto. Vtipkajte svoje ime v iskalnik in poglejte, kaj se izpiše na prvi strani.

Med prvimi zadetki bo najverjetneje prikazan vaš LinkedIn profil (če ga imate), zato naj bo v celoti izpolnjen. Delodajalec pa vas ne bo preveril le na LinkedInu. Na prvi strani rezultatov se običajno prikažejo tudi računi uporabnikov socialnih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, kar pomeni, da vas bo delodajalec preveril tudi tam, če seveda imate aktiven račun. Bodite pozorni na to, kaj tam objavljajte oziroma si ustrezno nastavite zasebnost profila.

Ključ do pozitivne spletne identitete leži v tem, da veste, kaj bo druga oseba našla, ko bo vnesla vaše ime v brskalnik, in pa v tem, da poskbite za to, da bodo izpisani podatki pozitivno odražali vašo poklicno podobo, saj je splet, kot nekateri pravijo, vaš življenjepis.

S tem, ko preverite in izboljšate vašo spletno predstavitev, zagotovite, da morebitni delodajalec pride do najboljših podatkov o vas.

Pridobite notranje informacije

Stopite v stik z ljudmi, ki že delajo v podjetju, kjer bi se radi zaposlili, ter temeljito raziščite podjetje in šele nato pošljite vlogo za zaposlitev. Na ta način boste boste dobili vpogled v delovanje podjetja, njegove cilje in vizijo in posledično boste lahko spremenili svoj življenjepis tako, da bo kar se da ustrezal zahtevam podjetja. To storite, še preden vidite, da ima podjetje razpisano prosto delovno mesto, saj podjetja nemalokrat začnejo iskati ustrezne kandidate pred samo objavo prostega delovnega mesta.

Ne poslužujte se splošnega pristopa

Vsak življenjepis in spremno pismo, ki ga pošljete, mora biti prilagojen tako, da ustreza zahtevam delovnega mesta, na katerega se prijavljate. Kadrovniki oziroma osebe, zadolžene za iskanje primernega kadra, se morajo običajno prebiti skozi veliko prejetih prošenj, zato splošno napisane prošnje največkrat že takoj izločijo. Poskrbite torej, da bosta spremno pismo in življenjepis primerno napisana.

Imejte priporočilo

Kandidati s priporočilom predstavljajo glavni vir pri zaposlovanju zunanjih kandidatov. Zato je, kot je že bilo omenjeno, priporočljivo, da se povežete z nekom, ki je že zaposlen v podjetju, kjer bi se radi zaposlili. Pri tej osebi se lahko pozanimate o načinu vodenja, kulturi podjetja, posebnih zahtevah za razpisano mesto, etc. Še pomembneje pa je, da si s tem poskušate zagotoviti tudi priporočilo in to osebo prosite, če bi lahko v vašem imenu posredovala vaš življenjepis in prošnjo odgovornemu za zaposlovanje.

Osvojite LinkedIn

Da bi od LinkedIn-a iztržili največ, kar se da, bost