kako se znebiti lenobe

Potrebujete dan zase, dan, ki se vrti izključno okoli lenarjenja? Naj vas pomirim, nič ni narobe s tem. V teh natrpanih časih ni le v redu, ampak je zelo potreben občasen dan prepuščen le lenarjenju, kjer se prepustite miru in vašemu ugodju ter odmislite vse skrbi sveta.

Če pa ugotovite, da se vse pogosteje prepuščate lenarjenju in imate težave pri motivaciji vsakodnevnih obveznosti, pa je to prvi znak da nekaj ni vredu.

Pomanjkanje strasti do svojega dela, ogromen seznam opravil in celo osnovno zdravstveno stanje so le nekatere od stvari, ki lahko ovirajo vašo željo, da bi stvari opravili. Ampak nimate razloga za strah, v tem članku vam razkrivam 11 načinov, kako se najlažje znebiti lenobe.

Kako premagati lenobo?

“Kako naj preneham biti len?” Prvi korak pri premagovanju vsake prepreke je zavedanje, da prepreka obstaja. A odgovor na zgornje vprašanje zahteva malo več širine.

Res je, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k lenobi kot drugi, a tudi visoko produktivnim osebkom je včasih izziv opraviti vse zadane obveznosti. Zato vam odkrivam nekaj nasvetov, kako se znebiti lenobe in povečati produktivnost.

1. Naj bodo vaši cilji obvladljivi

Postavljanje nerealnih ciljev in prevzemanje prevelikega bremena lahko privede do izgorelosti. Čeprav to ni dejanska klinična diagnoza, zdravniki prepoznajo simptome izgorelosti. Izgorelost pri delu lahko povzroči izčrpanost, izgubo zanimanja in motivacije ter hrepenenje po begu.

Izogibajte se preobremenitvi tako, da si postavite manjše, dosegljive cilje, ki vas bodo pripeljali tja, kamor želite, ne da bi vas na tej poti preobremenili.

2. Ne pričakujte, da boste popolni.

Študija, ki je bila zaključena leta 2017 in je preučevala študente med letoma 1989 in 2016, je ugotovila da se z leti povečuje perfekcionalizem pri študentih. Raziskovalci so ugotovili, da se mladi zdaj soočajo z bolj konkurenčnimi okolji, bolj nerealnimi pričakovanji ter bolj zaskrbljenimi in nadzorovanimi starši kot generacije prej.

Ta porast perfekcionizma povzroča, da so ljudje preveč kritični do sebe in drugih. Prav tako je povzročilo povečanje depresije in tesnobe.

Druga manjša študija študentov je ugotovila, da je pričakovanje popolnosti povezano z izogibanjem soočanju, zaradi česar se posamezniki izogibajo stresnih situacij.

3. Uporabljajte pozitivno afirmacijo.

Negativno mišljenje o sebi lahko vpliva na vašo produktivnost in vas zavira pri doseganju zastavljenih ciljev v vsakem aspektu življenja. Govoriti samemu sebi da “si len” je poglavitna oblika negativne afirmacije.

Svoj negativno nastrojeni notranji glas lahko ustavite z ponavljanjem pozitivne afirmacije. Namesto “tega ne zmorem”, si rajši recite “ves svoj trud polagam v uspešnost dane naloge”.

4. Planirajte svoj vsakdanjik.

Z načrtovanjem, kako boste nekaj naredili, boste lažje prišli do tega. Bodite realni glede tega, koliko časa, truda in drugih dejavnikov potrebujete za dosego svojega cilja in ustvarite akcijski načrt. Načrt bo zagotovil smer in samozavest, ki vam lahko pomaga, tudi če na poti naletite na oviro.

5. Uporabite svoje prednosti.

Vzemite si trenutek in razmislite, kaj so vaše prednosti, ko postavljate cilje ali se pripravljate na reševanje naloge. Poskusite jih uporabiti na različnih vidikih naloge, da boste lažje opravili stvari. Raziskave so pokazale, da osredotočanje na prednosti povečuje produktivnost, pozitivna čustva in zavzetost pri delu.

6. Priznajte svoje dosežke na poti.

Potrepljajte se po ramenih za dobro opravljeno delo. To vas lahko motivira, da nadaljujete v svoji produktivnosti. Razmislite o zapisovanju vseh svojih dosežkov na poti pri vsem, kar počnete, bodisi v službi ali doma. To je odličen način, da povečate samozavest in pozitivnost ter vas spodbudi, da nadaljujete.

7. Prosite za pomoč.

Živimo v kulturi kjer mnogi ljudje verjamejo, da je prositi