kako se znebiti lenobe

Potrebujete dan zase, dan, ki se vrti izključno okoli lenarjenja? Naj vas pomirim, nič ni narobe s tem. V teh natrpanih časih ni le v redu, ampak je zelo potreben občasen dan prepuščen le lenarjenju, kjer se prepustite miru in vašemu ugodju ter odmislite vse skrbi sveta.

Če pa ugotovite, da se vse pogosteje prepuščate lenarjenju in imate težave pri motivaciji vsakodnevnih obveznosti, pa je to prvi znak da nekaj ni vredu.

Pomanjkanje strasti do svojega dela, ogromen seznam opravil in celo osnovno zdravstveno stanje so le nekatere od stvari, ki lahko ovirajo vašo željo, da bi stvari opravili. Ampak nimate razloga za strah, v tem članku vam razkrivam 11 načinov, kako se najlažje znebiti lenobe.

Kako premagati lenobo?

“Kako naj preneham biti len?” Prvi korak pri premagovanju vsake prepreke je zavedanje, da prepreka obstaja. A odgovor na zgornje vprašanje zahteva malo več širine.

Res je, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k lenobi kot drugi, a tudi visoko produktivnim osebkom je včasih izziv opraviti vse zadane obveznosti. Zato vam odkrivam nekaj nasvetov, kako se znebiti lenobe in povečati produktivnost.

1. Naj bodo vaši cilji obvladljivi

Postavljanje nerealnih ciljev in prevzemanje prevelikega bremena lahko privede do izgorelosti. Čeprav to ni dejanska klinična diagnoza, zdravniki prepoznajo simptome izgorelosti. Izgorelost pri delu lahko povzroči izčrpanost, izgubo zanimanja in motivacije ter hrepenenje po begu.

Izogibajte se preobremenitvi tako, da si postavite manjše, dosegljive cilje, ki vas bodo pripeljali tja, kamor želite, ne da bi vas na tej poti preobremenili.

2. Ne pričakujte, da boste popolni.

Študija, ki je bila zaključena leta 2017 in je preučevala študente med letoma 1989 in 2016, je ugotovila da se z leti povečuje perfekcionalizem pri študentih. Raziskovalci so ugotovili, da se mladi zdaj soočajo z bolj konkurenčnimi okolji, bolj nerealnimi pričakovanji ter bolj zaskrbljenimi in nadzorovanimi starši kot generacije prej.

Ta porast perfekcionizma povzroča, da so ljudje preveč kritični do sebe in drugih. Prav tako je povzročilo povečanje depresije in tesnobe.

Druga manjša študija študentov je ugotovila, da je pričakovanje popolnosti povezano z izogibanjem soočanju, zaradi česar se posamezniki izogibajo stresnih situacij.

3. Uporabljajte pozitivno afirmacijo.

Negativno mišljenje o sebi lahko vpliva na vašo produktivnost in vas zavira pri doseganju zastavljenih ciljev v vsakem aspektu življenja. Govoriti samemu sebi da “si len” je poglavitna oblika negativne afirmacije.

Svoj negativno nastrojeni notranji glas lahko ustavite z ponavljanjem pozitivne afirmacije. Namesto “tega ne zmorem”, si rajši recite “ves svoj trud polagam v uspešnost dane naloge”.

4. Planirajte svoj vsakdanjik.

Z načrtovanjem, kako boste nekaj naredili, boste lažje prišli do tega. Bodite realni glede tega, koliko časa, truda in drugih dejavnikov potrebujete za dosego svojega cilja in ustvarite akcijski načrt. Načrt bo zagotovil smer in samozavest, ki vam lahko pomaga, tudi če na poti naletite na oviro.

5. Uporabite svoje prednosti.

Vzemite si trenutek in razmislite, kaj so vaše prednosti, ko postavljate cilje ali se pripravljate na reševanje naloge. Poskusite jih uporabiti na različnih vidikih naloge, da boste lažje opravili stvari. Raziskave so pokazale, da osredotočanje na prednosti povečuje produktivnost, pozitivna čustva in zavzetost pri delu.

6. Priznajte svoje dosežke na poti.

Potrepljajte se po ramenih za dobro opravljeno delo. To vas lahko motivira, da nadaljujete v svoji produktivnosti. Razmislite o zapisovanju vseh svojih dosežkov na poti pri vsem, kar počnete, bodisi v službi ali doma. To je odličen način, da povečate samozavest in pozitivnost ter vas spodbudi, da nadaljujete.

7. Prosite za pomoč.

Živimo v kulturi kjer mnogi ljudje verjamejo, da je prositi za pomoč znak šibkosti. Toda če ne prosite za pomoč, si mečete polena pod noge. Študija iz leta 2018 je pokazala, da so ljudje, ki sodelavcev ne prosijo za pomoč, bolj nezadovoljni s svojim delom in so imeli nižjo delovno uspešnost. Manj naklonjeno so jih dojemali tudi delodajalci.

8. Izogibajte se motnjam.

Vsi imamo svoje najljubše motnje, na katere se obrnemo, ko preprosto ne želimo opraviti naloge, pa naj bo to “skrolanje” po družbenih omrežjih, gledanje najlubše serije ali gledanje sušenja barve.
Zato je pomembno da poiščete način, kako zmanjšati dostopnost vaših motenj. To lahko pomeni, da poiščete miren prostor za delo, kot je knjižnica ali prazna soba, ali uporabite aplikacijo za blokiranje spletnih mest, po katerih se brezglavo pomikate, ko bi morali biti na opravilu.

9. Naredite si dolgočasna opravila zabavna.

Ponavadi se izogibamo opravilom, ki se nam zdijo monotona ali dolgočasna. Opravila, kot je čiščenje žlebov ali kopalnice, ne bodo nikoli zabavna, lahko pa jih naredite bolj prijetne. Poskusite poslušati glasbo ali podcast ali pa si vklopite fitnes sledilnik, da vidite, koliko kalorij porabite ali korakov, ki jih dosežete med izvajanjem teh nalog.

10. Nagradite se.

Opravljanje dela je nagrada samo po sebi, vendar nekatere ljudi vodijo zunanje nagrade. Osredotočite se na to, kaj boste pridobili, če nekaj naredite, na primer, da se približate napredovanju, ali se nagradite za dobro opravljeno delo. Proslavite konec velikega projekta z nočnim izhodom ali povabite prijatelje na pijačo po dnevu čiščenja.

11. Poskrbite za zdravje.

In tako smo prišli do zadnjega in najbolj pomembnega nasveta. Rek “zdrav duh v zdravem telesu” je še kako pomemben pri premagovanju lenobe.

Pri premagovanju lenobe je pomembna prehrana, saj živila z visoko vsebnostjo beljakovin stabilizirajo raven krvnega sladkorja, kar pa pozitivno vpliva na stopnjo aktivnosti. To pa so živila kot so grški jogurt, mandeljni, jajca, tuna, itd.

Vsekakor se pa izogibajte prevelikemu vnosu sladkorja ter mastne hrane, saj vam takšno prehranjevanje izčrpa energijo, ker je težko prebavljivo in povzroča skoke krvnega sladkorja.

Telovadba je še eno orodje pri premagovanju lenobe, saj že nekaj minut telovadbe lahko poveča raven energije, izboljša razpoloženje in zmanjša tesnobo, stres in depresijo. Za začetek poskusite s kratkim sprehodom ali vožnjo s kolesom.

Dober spanec je zaveznik produktivnosti, zato naredite vse, da boste ponoči dobro spali, stremite k priporočenim sedmim do devetim uram spanca, saj boste tako osveženi in pripravljeni na nov dan.

Stres vas lahko izčrpa, da bi lahko storili karkoli. Iskanje strategij za spopadanje s stresom vam lahko pomaga izboljšati vaše razpoloženje in vam povrne energijo in zagon, da stvari opravite.

Prednosti pitja vode so neskončne in pomagajo v boju proti lenobi. Če ostanete hidrirani, lahko povečate raven energije in delovanje možganov. Prav tako pomaga povečati fizično zmogljivost. Nekaj požirkov vode vam lahko pomaga tudi pri dvigu energije.

Povečana raven energije zaradi izboljšane cirkulacije kisika je le nekaj prednosti opuščanja kajenja. Prenehanje lahko tudi okrepi vaš imunski sistem, izboljša vaše spolno življenje in zmanjša tveganje za več resnih stanj.

Lenoba ni vedno slaba stvar in vsak si občasno zasluži dan zase. Ugotoviti, kako prenehati biti leni, je lahko zelo preprosto, le spremenite način pristopa k določenim nalogam in sprejmite bolj zdrav način življenja.

Miran Trupi